Misselijkheid tijdens de zwangerschap

Hoezo wandelt de ene zwangere zonder problemen richting de geboorte en de andere zwangere via meerdere hindernissen? Een van die hindernissen kan bijvoorbeeld misselijkheid zijn.

Lichtpunt: alles is tijdelijk
Ben je misselijk? Wellicht een troost, je bent niet de enige. Ongeveer driekwart van de zwangere vrouwen heeft er last van en een ieder ervaart de misselijkheid in een eigen mate, laverend tussen brandend maagzuur tot alles overgeven.
De ene is alleen in de ochtend misselijk, een ander alleen in de avond of de hele dag.
Lichtpunt is dat rond de vierde maand van de zwangerschap de klachten meestal minder worden maar niet altijd. Gelukkig komt misselijkheid gedurende de hele zwangerschap maar weinig voor.

Begrip is overgave
De zwangerschap verandert je. Jouw hele lichaam, het intelligente hormoonstelsel is hard aan het werk om alles in paraatheid te brengen voor een veilige bedding van jouw kindje. Zwanger zijn is iets magisch. Het is een spel van hormonen met een drastische verandering in je hormoonbalans tot gevolg. Happy zwangerschapshormonen! Een vrolijke dans tussen oestrogeen en progesteron. Geweldige hormonen met een eigen unieke functie. Feitelijk is de hele zwangerschap een hormonaal gebeuren. Wen daar alvast maar aan.
Daarnaast ben je een zoogdier en daardoor onderscheiden wij ons van anderen met een zeer goed ontwikkeld controle centrum de Neo Cortex. Een werkbrein dat dagelijks voortdurend aan staat. In de zwangerschap treedt het Reptielenbrein naar voren, een oeroud deel van ons brein. Dit Moederbrein is exact hetzelfde als met andere zoogdieren. Het intelligente brein dat tijdens je zwangerschap elke hormonale stap in je lichaam regelt. Dit brein heeft er ook voor gezorgd dat jouw beste eitje in de etalage stond voor die stoere zaadcel. Geef je dus maar over aan de intelligente van het sterke lichaam. Overgave, is de rode draad tijdens de gehele zwangerschap én de geboorte.

De misselijkheid kan een vicieuze cirkel worden en vermoeidheid veroorzaken. Onderschat de energie niet die jouw lijf nodig heeft om een nieuw systeem voor de baby aan te leggen. Ineens moet je lijf werken voor twee!  Luister daarom naar je lichaam en neem de rust die het lichaam aangeeft. Slapen is goed voor jou, slapen is goed voor je baby. Een slechte nachtrust of te weinig slaap kan een negatieve invloed hebben op je immuunsysteem dat weer effect kan hebben op je baby, die op zijn beurt weer reageert op alles wat er in het lichaam van zijn moeder gebeurt.

Advies: 

  • Om te slapen oliën in de diffuser: je neus is supergevoelig, gebruik dus alleen de geuren die je lekker vindt. Lekkere slaapoliën zijn bijvoorbeeld lavendel, roomse kamille of neroli (oranjebloesem).
  • Voor de misselijkhheid: Gemberolie in een bak warm water en deze damp inademen.
  • Gember- pepermunt en citroenolie vermengen en een paar druppels aanbrengen op de oren, langs het kaakbeen en op de reflexpunten van de voeten.
  • Eet gezond en drink voldoende. Je verbrandt veel dus blijf brandstof in jouw motor gooien. Doe je dat niet, dan raak je leeg. En pas regelmaat toe aan je eetpatroon.
  • Blijf in beweging. Wandel, fiets of zwem een rondje. Door beweging kom je lekkerder in je vel en raak je uit de vicieuze cirkel met het fijne gevolg een betere slaap.
  • Loop voor het slapengaan nog een blokje om. De verse zuurstof in je bloed en de beweging breekt melkzuur in je bloed af; spieren ontspannen en het stressniveau daalt; lekker slapen.
  • Geef toe aan de tussendoor dutjes als het lichaam erom vraagt. Beperk de dutjes wel van twintig tot dertig minuten. Duikel je toch in een diepe slaap, dan lukt het je waarschijnlijk niet om in de avond in slaap te komen.

Samenvattend:

Verzet je niet tegen de misselijkheid of vermoeidheid maar aanvaard, accepteer en geef je over wat je voelt. Dat is Zelfliefde en Zelfzorg. In die OVERGAVE zorg je goed voor jezelf. En probeer tijdens de lichtpuntjes extra van je zwangerschap te genieten.