Smile and be happy
Hormonale veranderingen
De vreugde van de prille zwangerschap bezorgden jou en je partner natuurlijk glimlachen van oor tot oor. Heerlijk je tanden bloot lachen omdat jullie blij zijn. Maar met pijn in je mond, kun je alleen maar lachen als een boer met kiespijn.
De hormonale wijzigingen die optreden tijdens je zwangerschap kunnen namelijk ernstig van invloed zijn op de mondgezondheid. Verhoogde niveaus van progesteron en oestrogeen kunnen leiden tot een verhoogde gevoeligheid van het tandvlees waardoor irritaties kunnen ontstaan en tijdens het poetsen het tandvlees gaat bloeden. Door de verhoogde bloedtoevoer naar het tandvlees behoren zwellingen ook tot de mogelijkheid.
Misselijkheid
Misselijkheid tijdens de eerste drie maanden kan tevens invloed hebben op de mondhygiëne. Veelvuldig overgeven kan leiden tot een verhoogde blootstelling aan zuur en kan erosie van het tandglazuur veroorzaken. Door de misselijkheid zou poetsen en flossen achterweg kunnen blijven.
De impact van de veranderende hormonen op je gebit tijdens je zwangerschap is groot. Vroeger riep men dat elke zwangerschap een tand kost. Met een gezonde leefstijl en een goed onderhouden gebit valt dat gelukkig wel mee, maar toch kunnen na een zwangerschap tanden losstaan of zelfs uitvallen.
Enkele feiten
Het menselijk lichaam produceert in totaal 52 tanden en kiezen. Van dit aantal beginnen 32 ervan hun ontwikkeling al tijdens de zwangerschap. De mens heeft 20 melktanden en kiezen en 32 blijvende tanden en kiezen. Een vitamine tekort tijdens de zwangerschap kan de ontwikkeling van de melktanden beïnvloeden, waardoor het kind meer risico loopt op problemen met het gebit. Denk aan oneffenheden in de tanden, vervorming van het gehemelte en de stand van de tanden.
Beetje inzicht over bacteriën
Elke mond is een mini-ecosysteem. Hoewel je ze niet kunt zien, word je mond bevolkt door miljarden micro-organismen. Het grootste deel wordt gevormd door allerlei soorten bacteriën in allerlei vormen en in de variatie van 600 verschillende soorten bacteriën met een hoeveelheid van ca. 10 miljard. Deze micro-organismen koloniseren je mond in meerdere gemeenschappen. Ze kiezen een plek uit waar ze zich prettig voelen
Vanaf het moment van geboorte ontwikkelen de micro-organismen zich direct in de mond van een kindje. In eerste instantie is de mond en het spijsverteringskanaal van de pasgeborene steriel maar na de eerste ademteug worden ze al snel gekoloniseerd door de microflora uit de lucht, het contact met de ouders, andere familieleden en alles wat de baby in zijn mond steekt.
Mondhygiëne tijdens de zwangerschap
Het moge duidelijk zijn, een gezonde mond door goede tandverzorging gedurende je zwangerschap is niet alleen goed voor jezelf maar ook voor het kindje in je buik. Voorkom de veelvoorkomende tandproblemen zoals tandvleesontsteking , cariës en andere mondinfecties omdat parodontale problemen een negatief effect kunnen hebben op de zwangerschap. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat het risico op vroeggeboorte of een te laag geboortegewicht vergroot kunnen worden. Maar het betreft niet alleen om het gewicht van de baby, ook de gezondheid van het kindje wordt sterk beïnvloed. Onderzoeken hebben aangetoond dat de meest voorkomende bacteriën in de mond van de moeder, welke in verband gebracht worden met parodontale zieken, in het vruchtwater van de baarmoeder terecht kunnen komen. Iedere besmetting van het vruchtwater, bijvoorbeeld door foute bacteriën, kan een gevaar opleveren voor moeder en kind. Waar kies je voor? Kies vanaf het prilste begin van de zwangerschap voor een gezonde leefstijl, neem voldoende rust en geef je gebit extra aandacht. Dagelijks extra aandacht aan je mondgezondheid werpt z’n vruchten af, want al in een vroeg stadium kan de baby van jou een extra boost vakrijgen om gezond te blijven.